Anda Calon Penghuni Kubur!

Perawi : Abdullah bin Umar RA

Koleksi : Sunan At-Tirmidzi

Kitab :أبواب الزهد - Zuhud

Bab :باب ما جاء في قصر الأمل - Pada menjelaskan pendeknya angan-angan

No. Hadith : 2333

Status :

Matan Hadith

عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ أَخَذَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِبَعْضِ جَسَدِي فَقَالَ: يَا عَبْدَ اللَّهِ كُنْ فِي الدُّنْيَا كَأَنَّكَ غَرِيبٌ أَوْ عَابِرُ سَبِيلٍ وَعُدَّ نَفْسَكَ فِي أَهْلِ القُبُورِ

]التخريج: جامع الترمذي , أبواب الزهد , باب ما جاء في قصر الأمل , حديث رقم 2333 , عن عبد الله بن عمر بن الخطاب[

Terjemahan

Daripada Ibnu Umar RA, beliau berkata; Rasulullah SAW pernah memegang sebahagian daripada tubuhku seraya bersabda: "Wahai Abdullah, jadilah kamu di dunia ini seakan-akan orang asing atau seorang pengembara, dan persiapkanlah dirimu sebagai calon penghuni kubur." (Hadith riwayat at-Tirmizi, No: 2333, Ibn Majah, No: 4114, Ahmad, No: 4865)


Pengajaran

  1. Allah SWT bersifat Ar-Rahman (Maha Pengasih). Maha Pengasihnya Allah SWT menyeluruh kepada semua hamba-Nya di atas dunia ini. Manakala di akhirat kelak Allah SWT bersifat Ar-Rahim (Maha Penyayang), hanya akan memberikan rahmat-Nya kepada hamba-hamba-Nya yang beriman dengan balasan syurga.
  2. Dunia adalah tempat persinggahan dalam perjalanan menuju akhirat. Ianya bersifat sementara dan terlalu singkat sehingga kesempatan dan peluang yang ada tidak boleh ditangguh-tangguhkan. Ketika sihat sebelum datangnya sakit dan waktu lapang sebelum datangnya waktu sibuk, perlu direbut untuk melakukan amal ibadah serta ketaatan sebelum datangnya ajal.
  3. Akhirat pula adalah tempat pembalasan atas setiap amal yang dilakukan di dunia. Oleh itu, lakukanlah persiapan dengan sebaik-baiknya. Bagi mendapatkan kebaikan dalam beramal, seseorang itu hendaklah menganggap diri seperti orang yang sudah mati, tiada lagi cinta kepada dunia bahkan cinta dan rindunya hanya untuk kembali ke akhirat, negeri asalnya yang kekal abadi.
 
Sumber Rujukan :
 
  1. Kitab Jami’ at-Tarmizi
  2. Kitab Tuhfatul Ahwazi Bisyarhi Jami’ at-Tirmizi Li al-Mubarakfuri
  3. Kitab Sunan Ibn Majah
  4. Kitab Mirqatul Mafatih Syarh Misykatul Masobih Li al-Syeikh ‘Ali al-Qari
  5. Kitab Fathul Mu‘in Bisyarhi Al-Arba‘in Li Ibn Hajar Al-Haytami
  6. Kitab Minhajul Al-Mukhlisin Syarh Kitab Al-Yakin Li Ibn Abi Dunya
  7. Kitab Dalil Al-Falihin Li Turuqi Riyad Al-Solihin Li Muhammad Ibn ‘Allan
Hits: 2906

Carian Hadith