Siapakah orang yang cerdik?

Perawi : Syaddad bin Aus RA

Koleksi : Sunan At-Tirmidzi

Kitab :Sifat Kiamat

Bab :Bab daripadanya

No. Hadith : 2459

Status :

Matan Hadith

عَنْأَبِيْ يَعْلَى شَدَّادِ بْنِ أَوْسٍ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: الْكَيِّسُ مَنْ دَانَ نَفْسَهُ وَعَمِلَ لِمَا بَعْدَ الْمَوْتِ وَالْعَاجِزُ مَنْ أَتْبَعَ نَفْسَهُ هَوَاهَا وَتَمَنَّى عَلَى اللَّهِ .قَالَ: هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ

]سنن الترمذي, كتاب صفة القيامة والرقائق والورع عن رسول الله صلى الله عليه وسلمباب منه  ,رقم حديث 2459]

Terjemahan

Daripada Abu Ya'la Syaddad bin Aus RA daripada Nabi SAW, Baginda SAW bersabda: "Orang yang cerdik (yang berakal) adalah orang yang mempersiapkan dirinya dan beramal untuk hari setelah kematian, sedangkan orang yang lemah (imannya) adalah orang yang jiwanya mengikuti hawa nafsunya dan berangan-angan kepada Allah SWT (bahawa Allah akan mengampuninya)." Berkata Abu ‘Isa : Hadith ini hassan, sebagaimana riwayat at-Tirmizi, No. Hadith : 2459)


Pengajaran

  1. Setiap orang yang beriman akan digelar seorang yang cerdik atau benar-benar berakal apabila sentiasa bermuhasabah dan menghitung dirinya. Atau dengan erti kata lain, orang yang sentiasa memikirkan keadaan dirinya selepas kematian, lalu dia beramal dengan sesuatu yang boleh memberi faedah kepadanya selepas kematiannya dengan menggunakan kesempatan yang ada dengan melakukan amalan yang bermanfaat tanpa mensia-siakannya.
  2. Ingatlah pesanan Saidina ‘Umar bin al-Khattab RA : “Hisablah diri kamu sebelum kamu dihisabkan dan persiapkanlah diri kamu untuk hari perhitungan yang besar di hadapan Allah SWT Yang Maha Agung kerana perhitungan seseorang kamu akan menjadi ringan di akhirat nanti bagi seseorang yang sentiasa menghisab dirinya ketika di dunia.
  3. Manakala seseorang itu dianggap seorang yang lemah keimanannya apabila sentiasa mengikuti hawa nafsu dan hanya mementingkan kehidupan dunia semata-mata serta melakukan dosa-dosa tanpa menghiraukan hari pembalasannya kelak.
  4. Mereka berangan-angan kepada Allah SWT dengan andaian Allah SWT akan memasukkannya ke syurga dan akan mengampuni dosa-dosanya yang suka menangguh-nangguhkan istighfar dan taubat kepada Allah SWT.
 • Sumber rujukan : 

  1. Kitab Jami’e at-Tirmizi

  2. Kitab Tuhfatul Ahwazi Syarh Jami’e at-Tirmizi Lil Mubarakfuri

  3. Kitab Nuzhatul Muttaqin Syarh Riyaadus Salihin Li an-Nawawi

Hits: 7138

Carian Hadith